helgen

Helgen började fin fint!! Fredags eftermiddagen ägnades åt att inhandla diverse råvaro roch rus drycker! det vankades nämligen Rådjurs middag med "Strandskogens JK" en årlig tradition. Det här året blev det Sadel. Rådjurs sadel med körbärs sås och kokt potatis! Det var jävulst gott kan jag lova..Det var en trevlig kväll med 12 pers och mycket jaktprat. Sedan på söndagen blev det rådjurs jakt. Ådi började driva ganka omgående och lillebror som alltid är kvick och nypa bästa passet nere vid bäcken fick ett smaldjur på 15m ifrån sig...men det var inte det djuret som Ådi drev...hahaha!!! Han var efter en bock och det bucktade fint i början men sedan blev det långskjuts,,,långt bort..bara att slänga sig i bilen och koppla...synd men så är det med jakt..tyvärr så hade vi allihopa vissa sysslor att ta itu med under dagen så det blev inge mer jakt..men det är många släp kvar!! Sen när man kom hem från jakten så tog vi hundarna på en långpromenad till sandtaget där dom fick kuta av sig lite! Rolig och bra konditions träning! Nu laddar jag och rex inför helgens stundande Älgjakt är lite kluven på vilet område jag ska jaga på...hemma eller borta...får se hur det blir.


Strandskogens JK med sina respektive


Rex i full fart upp i sandtaget

Rex

Wilma

Rex Gizza och Husse

Älgjaktsdag 4 och 5

Ja då var den här ordinaie älgjakten över..nu återstår alla eftrejakterna!!

På torsdagen jagade vi på den delen av marken som vi aldrig skjter älg på...förstår inte varför dom skall envisas at jaga där.
Jag hde ett såndskal med rex i varje fall. Han drog iväg ganska omgående när jag släppte honom och började att stånda nere vid ickån..som är våran markgräns. Det stod i kanske 15min sen blev det tyst och och jag höde hur det börjde plumsa i ån...då gick älgen över..naturligtvis...tur att rex inte är så speciellt mycket för att bada..gick fram till ståndplpatsen och ser att det var ett ensamt vuxet djur han skällt på. Tror älgarna är lite oroliga där uppe eftersom vi sett varg där under veckan..den hade gått ur våran mark och setts en dag senare ca 1mil därifrån. Torsdagen flöt på utan mer älgkontakt. Andra delen av laget som var på en annan del av marken sköt två kalvar.

På fredagen så jagade vi på marken runt byn...släpper rex på färska älgspår uppe vid skjutgropen. Han sticker och är efter älgarna ända ner till järnvägen vi pass 71. Hörde hur han skällde ibland men han fick inte stopp på dom, dom måste ha blivit stötta av dom som gick ut på pass. rex kommer tillbaka efter en halvtimme så vi fortsätter..Då sticker han i vind rätt fram 200m och börjar skälla!! Jag tänker att nu ska jag inte göra som jag gjort på dom andra stånden och bara rusa på utan spänner bössan och sättermig ner på huk och väntar..efter 10min blr han tyst och kommer tillbaka till mig...så jag reser mig upp och försöker mota tillbaka honom men nej..avancerar framåt och hamnar vid ett gammalt älgpass...tänker att nu har han stått och skällt på det här...men nejdå...då börjar han skälla igen på andra sidan slyhygget som jag ar framför mig...och sen blir det fart det knakar och brakar och står i sen är både älgar och hund borta...dom fick vind av mig..ko med en kalv..som visar sig senare har gått över till nästa område där andra delen av laget jagar. Nu är klockan hal tolv och vi skall bryta tolv. Så jag bandar igenom det sista och sedan bryter vi.

Jag är väldigt nöjd med den här veckan och speciellt nöjd med min vita dunderhund! Hoppas jag får skjta på stånd för honom nu under efterjakten!!

Vad jag har läst så har det gått jätte bra för hans bror Gandalf med, Dom andra syskonen vet jag inget..

Bifogar lite bilder från kalven som dom söt för rex på måndagen!Älgjaktsdag nr:3

Dagen började med en lång väntan bara, vi jagade samma såt som i måndags. Jag satt i bilen med Rex och väntade på att en av bandhunds förarna skulle gå igenom sitt första område så att pass skyttarna på det området kunde flytta om ner till såten som jag skulle släppa på. Jag åker runt och kollar av åkrarna under morgonen men ser ingenting...

När dom är klara med sitt där uppe, och gubbarna är på pass så får jag raporter om att en skytt har sett ko med en kalv på en åker tidigt i morse. Jag går ner till det området som ligger nere vid sjön och börjar banda upp mot såten, det går en järnväg där plus att det inte är långt till stora riks 70:an därifrån så jag ville inte släppa, bandar i 5min kanske då reser sig rex å bakbenen och vindar! Sen blir det åka av!! in i det tätaste helvete du kan tänka dig..över järnvägen och spikrakt upp mot marken..hänger efter i kopplet..då hör jag en duns, följt av ett knakande som lät som om det gått en skördare (skogsmaskin) framför mig..ropar på radion att nu är dom på benen och på väg rakt upp på marken!...bandar vidare, då ropar en passkytt att han sett 2 kor med kalv och 1 ko med kalv som kom förbi honom! bandar fram och konstaterar att det är 60m från passet!! Frågar om det gick fort men det gjorde det inte...varför sköt du inte då?? följ med mig sa han..jag satte en markering på spåren och klev upp i tornet...det var så högt så att grenarna på granen skymde älgarna precis..Släppte rex på spåren av 2 kor med 2 kalv..han sticker direkt, jag hänger på så gott jag kan. ser på pejlen att det går ner mot passkjedjan vid vägen,,ropar och varnar dom..själv tar jag mig ett hett bakpass...kan ju komma en tjur i släptåg..man vet aldrig! Då smäller det!! tittar på pejlen och ser att rex är på väg tillbaka..genskjuter honom eftersom jag inte vet vad som hänt..då ropar en av hundkarlarna att han skjutit på en kalv nere vid en annan väg där han stått och pejlat sin hund! Rex släppte älgarna 86m från vägen enligt GPSen....det blev ett eftersök på den älgen med rex först...men skytten hävdade att Rex var helt fel ute...ringer vårat eftersöks ekipage med bland annat SM vinnaren i spår Karin Lundin....det visar sig att Rex hade rätt hela tiden.....Kalven sköts 200m längre bort...

Jag går tillbaka och släpper på ko med en kalv och det bär iväg i en vid båge ner mot byn till för att sedan vända upp mot passkjedjan i vägen igen..ser på pejlen hur det närmar sig ett pass men det smäller aldrig...följer efter i spåren och kommer ut 170m nedanför passet.,,,älgarna har kutat 6m inne i slyridån precis så skytten inte såg dom..han hörde bara hur det knakade,

Då ropar pappa och säger att han hör en hund skälla...det kan bara vara rex för alla andra hundförare har gått klart och kopplat sina hundar...följer efter ytterligare en bit och då hör jag också klart och tydligt!! Rex ståndar för fullt!!!! Springer uppföär en traktor v'äg så jag hinner ikapp,,,men det går loss och bär av ner mot två passare som vi ställt ut pga det tidigare eftersöket...en av dom skjuter på kalven som blir skadad...då skickar vi dit eftersöks ekipaget igen plus en erfaren ståndhund och jag med rex..påbörjar eftersöket spårar i dryga km sen inser vi att vi inte kan spåra ikapp utan vi släpper en hund på som börjar stånda och efter 45min är kalven död...

Så hade det inte varit för min härliga Vithund blackereds Rex så hade det inte blivigt några älgar för Tingsnäs VVO idag!! Lite mallig faktiskt!!

Nu har jag fått tag i en kabel till telefonen! Lite bilder från första älgkontakten!!Älgjaktsdag nr2

Då var dag två avklarad..det visade sig bli en otroligt dryg dag och älglös..

Det visade sig att jag hade kartan över det området i GPSen i alla fall och det var ju bra..så jag började morgonen med att gå den passkjedja som jag skulle ha på min västra sida under dagen och lägga in passen i GPSen...när jag är på väg till sista passet i linjan så ropar den skytten att han haft ko med en kalv där. Rådgör med jaktledaren som tycker att jag skall skita i den övre delen av marken och släppa på dom djuren direkt.

Går fram till skytten som förövrigt är en god kamrat...;)....han hade klättrat upp i tornet och satt sig och börjat plocka upp alla saker ur ryggsäcken..mackor...termos....bullens pilsnerkorv....sidfläsk..choklad kaka..osv...när han var klar med det så vrider han på skallen och då står älgarna med fin bredsida 50m från passet..han smyger upp bössan...lägger ann...då kommer han på att bössan är oladdad.....otroligt....så dom gick förbi han opch fick vind och stack.

Jag går ned med Rex på spåret och släpper..han drar direkt ser på GPSen att det närmar sig ett av passen...dom skymtar ekipaget med rex i hasorna. Sen drar älgarna 1km bort och gör ett svandyk ner i Ickån och simmar över till grannlaget..där bryter Rex och kommer tillbaka...tur man har en hund som inte gillar  vatten..haha..

Sen fortlöper dagen utan älgkontakt några hyfsade spår som rex drar iväg på nån km men utan kontakt. Det är en helvetisk mark att gå på det här bara myr och sankmark så både husse och hund var ganska möra fram på eftermiddagen.

När jag nästan är framme vid min bror och rex är ute på  sök så ropar en av passgubbarna att han haft besök av "gråben"...då gick det en kall ilning i ryggraden kan jag lova...tittar på pejlen och rex är 250m bort och på väg TILLBAKA....lockar in honom och kopplar.

Sen var den jaktdagen slut..släpps inga mer hundar på den marken nå mer den här veckan...

det blev 0 i resultat idag..inte så oväntat då det sällan skjuts nått på den marken..

Nya tag i morgon!

Älgjakts dag NR:1

Ja då var den första jaktdagen över, den började bra kan man säga. jag släppte Rex klockan halv åtta nere i strandskogen framför min pappas hus och där var det tomt, när jag sätter mig i bilen så smäller det SJU skott uppe på marken, det visar sig att vårat lag har skjutit på en kalv och en kviga och att grannlaget skjutit på en kalv, eftersök startar på våran kalv...jag åker upp till passet som dom skjutit på kvigan och startar ett eftersök där. Den kvigan låg ca 150m från skottplatsen, en kanon start för rex med sin första älgkontakt!!!! Kalven visade sig vara oskadad..en klockren BOM...

Släpper Rex på nytt ca klockan 0900 farsan postar uppe på ett par åkrar 500m framför oss..hinner knalla i ca en kvart så ropar han att: Nu får du älgbesök Daniel..ko kalv och kviga....jag stannar och pejlar in rex...rex stannar när han ser mig vänder sig om och vindar...sen sticker han som en blixt. sen blir det ttyst en stund ca 30sek sen ropar farsan att rex kom i spårena på älgarna och det har burit av över järnvägen och upp mot en grusväg där det sitter pass skyttar. Vi börjar följa efter Rex och älgarna då ser vi att rex har släppt och är på väg tillbaka till oss..när han ser oss så vänder han och kutar efter älgarna igen...en liten stund senare smäller det uppe vid vägen och en skytt meddelar att han skjutit en kalv!!! 5 sek senare börjar Rex stånda på den döda älgen..en kanon start..första "riktiga" släppet och en älg skjuten...snacka om stolt husse!


Släpper rex på nytt när vi tagit hand om kalven...då försvinner han direkt på spår efter en kviga...han kopplas av en skytt 1,5km borT!!! då har han haft kvigan på 50m med rex bara 2min bakom..hondjurs förbud naturligtvis...så har min dag sett ut idag! I morgon skall vi jaga på en mark som jag aldrig har gått med hund på..och kartan på GPSen räcker inte dit naturligtvis...får se hur det går. Vi hade även en stor skoveltjur på marken idag som en pass skytt och en hundkarl hade på sig men inte kom åt att skjuta..för långt...för tätt...skymd av andra älgar osv....dom räknade till minst 10 tagg på EN sida..

hade naturligtvis ingen kamera med mig idag..tog kort med mobilen får se om jag får fram någon sladd till den..

summan idag blev 2 vuxna och 2 kalvar

Tillökning i familjen Bäckström ;)

Vi har fåt tillökning i våran familj här hemma...var och hämtade en till bebis igår...i nyköping....
Den är jätte fin, nyrenoverad med kikarsikte och sidosäkring plus att jag fick med en och enhalv ask med jakt ammo och en hel ask jaktmatch...det är alltså en bössa och inget annat...;)...en 8*57js av märket Husqvarna. Jag åkte med min bror som var och hämtade sin bil i samma veva..en KIA sorento..koreanskt om jag inte missminnner mig......
vi åkte lite mer än 100mil igår jag och bror min men det var det värt. Nu ska jag packa inför jakten, bor hos farsan i veckan och sen ska jag upp på skjutbanan och träna med nya bössan, lära sig trycket mm
Kommer nog att slänga in ett och annat inlägg under veckan,

Ny bössan...Gris Kultingarna....( ALASKA)

Hundgårds bygge!

Då har herr Bäckström fått fingrarna ur...ja ni vet vad...och äntligen börjat med hundgården. Räknade ut lite snabbt att den är på ca 35-40kvm...borde räcka...Så här långt är dom tryckimpregnerade stolparna på 3m nedslagna i backen och nätet ut rullat och upphängt, ska ut senare efter maten och lägga ut slipers och skruva fast stolpen i dom plus skruva fast nätet. sen är det bara dörren kvar men den tillverkas på "Stumsnäs träbearbetning" (hemma hos gubben) under älgjakten.

Ramlade ner igenom ett bjälklag idag på jobbet..lite mer än 2m högt. Det gick bra men slog i armbågarna på vägen ner i en av bjälkarna så de ömmar lite men det ska nog gå.
Hundgården

Så här bor vi nu!!

Utsikt från Gården....

Ny GPS väst!!

Nu hr jag skaffat mig en ny GPS väst åt Rex då den som följde med pejlen som jag köpte bara var skräp...jag beställde den från Svensk Jaktvision. Den passade klockrent och verkar vara riktigt hållbar! Annars flyter livet på som vanligt..jobb....jobb....lite mer jobb....och en ålands resa nu på lördag. Var hos min far nu i kväll och svetsade det sista på hans hundgård eftersom rex ska vara där i helgen...han kan inte gärna vara lös där hemma på gården..batterierna i pejlen som han lär ha på sig i sånt fall räcker inte så länge..hahaa!! Nu är det sove dags...arbetsdag i morgon som vanligt...

Natt!RSS 2.0